Geplaatst op
Is het jouw droom om een horecabedrijf te beginnen? Dan zijn er wel een heel aantal zaken waar je rekening mee moet houden. We willen je graag een voorbeeld geven van zaken die je niet moet vergeten.
Inschrijving KvK en Belastingdienst
Een eerste goede stap is om je bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Een inschrijving in het Handelsregister van de KvK kost slechts € 50,- en moet je uiterlijk een week van te voren geregeld hebben. De KvK zal jouw gegevens vervolgens automatisch doorgeven aan de Belastingdienst. Een aparte inschrijving hiervoor is dus overbodig.
Vergunningen
Wanneer je een eigen bedrijf gaat starten, is het belangrijk om een heel aantal vergunning op zak te hebben. Een aantal vergunningen die je nodig hebt voor een horecabedrijf, zijn:
- Omgevingsvergunning bouwen
Ben je van plan om pand te verbouwen of renoveren? Dan heb je in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig. Ook wanneer je wil uitbreiden is zo’n vergunning nodig.
- Omgevingsvergunning brandveilig gebruiken
Voor bepaalde gebouwen is het verplicht om een omgevingsvergunning te hebben voor brandveilig gebruiken. Regelmatig is alleen een gebruiksmelding ook voldoende. Je kan er online achter komen of je voor jouw horecabedrijf een omgevingsvergunning brandveilig gebruiken nodig hebt.
- Drank- en horecavergunning
Als horecaondernemer mag je niet zomaar alcoholische dranken schenken. Je moet eerst in het bezit zijn van een drank- en horecavergunning van de gemeente. Ook je medewerkers moeten voldoen aan diverse eisen. Lees je dus goed in, voordat je een team met medewerkers gaat samenstellen.
- Exploitatievergunning
In sommige gemeenten is het verplicht om in het bezit te zijn van een exploitatievergunning horecabedrijf. De voorwaarden van deze vergunning gaan over de veiligheid, openbare orde en zedelijkheid in de omgeving van je horecabedrijf.
- Terrasvergunning
Heb je ruimte voor een terras? Ga er dan zeker voor. Je gasten zullen in de zomer op jouw terras genieten van het weer. Je hebt alleen wel in veel gevallen een terrasvergunning nodig. Deze kan je aanvragen bij je gemeente.
Hygiëne is erg belangrijk
Bij een horecabedrijf moet hygiëne op 1 staan. Je serveert drankjes en hapjes, misschien wel volledige maaltijden. Dit moet natuurlijk wel hygiënisch bereid zijn, anders kunnen er klachten komen en misschien wel hoge boetes.
Als horecaonderneming moet je dan ook werken volgens de Hygiënecode horeca. Deze code zorgt ervoor dat horecabedrijven op een verantwoord en hygiënische wijze met levensmiddelen werken. Het is namelijk van belang om de voedselveiligheid te waarborgen.
En zorg ervoor dat je ze echt hanteert. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) kan onaangekondigd uw horecabedrijf controleren. Voldoet je bedrijf niet aan de hygiënecode horeca? Dan heeft de NVWA het recht om boetes uit te delen.
Zakelijke rekening
Voordat je daadwerkelijk je horecabedrijf gaat oprichten, is het ook belangrijk om alvast na te denken over de inkomsten en hoe je de administratie bijhoudt. Allereerst is het verstandig om een zakelijke rekening te openen. Op deze manier houd je privé en zakelijk gescheiden. Daarnaast kun je nadenken over of jijzelf de boekhouding bijhoudt of dat je dit uitbesteedt.