Geplaatst op
Als werkgever moet je je aan veel wetten en plichten te houden. Ook wat betreft je personeel. Als jouw bedrijf opereert in de bouwsector, is de VCA een veelbesproken thema. Maar is een vca cursus verplicht? Het korte antwoord: nee. Wel hoort hier een langere uitleg bij, want ondanks dat een VCA cursus niet verplicht is, is het wel heel verstandig om je personeel VCA te certificeren. Lees hieronder waarom.
Voldoen aan de Arbowet is wel verplicht
Een VCA certificering is dan niet verplicht, aan de Arbowet moeten we ons allemaal houden. De Arbeidsomstandighedenwet is een set regels die als doel hebben ongevallen en ziektes op de werkvloer te voorkomen. Deze regels gelden voor alle werknemers, werkgevers en zelfstandig ondernemers.
Met een VCA cursus timmer je het dicht
Zeker als jouw bedrijf risicovolle werkzaamheden uitvoert, krijgt je personeel al snel te maken met gevaarlijke situaties. Het is belangrijk dat je werknemers deze situaties herkennen en weten hoe ze moeten handelen. Als jouw personeel VCA gecertificeerd is, voldoen ze in één keer aan het grootste gedeelte van de regels uit de Arbowet.
VCA is vaak vereist en altijd een aanrader
Een VCA is dus niet verplicht, maar zeker aan te raden, Steeds meer opdrachtgevers eisen dat personeel werkt met een Vca-certificaat. Werkgevers eisen het op hun beurt ook steeds vaker van hun personeel om een VCA cursus te voltooien. Ook al is het niet verplicht, dat je personeel een VCA-cursus haalt is eigenlijk alleen maar sterk aan te raden. Het heeft namelijk enkel voordelen:
- Men werkt veiliger
- Minder bedrijfsongevallen, minder verwondingen en dus minder verzuim door arbeidsongeschiktheid
- Continuïteit in de werkzaamheden
- Het is ten goede van de veiligheidssituatie in een bedrijf