Geplaatst op
Welke mogelijkheden heb je als manager of als ondernemer nog in tijden van deze coronacrisis? Een heleboel ondernemers zitten op dit moment met hun handen in het haar en het is onduidelijk hoe ze het einde van het kwartaal financieel zullen gaan redden. De overheid heeft diverse steunpakketten in het leven geroepen en veel ondernemers kunnen daar dan ook aanspraak op maken. In deze blog willen we graag wat dieper ingaan op de steunpakketten en met name wat dat kan betekenen voor jouw onderneming.
Nota bene: deze steunmaatregelen staan niet los van het bestaande arbeidsrecht en ontslagrecht. Laat je adviseren door de specialisten van Juridisch Centrum.
Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid
De naam die de Nederlandse overheid heeft gegeven aan het pakket met de steunmaatregelen is de NOW, wat staat voor de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. Deze steunmaatregelen worden nu voor een derde keer ingezet om de werkgelegenheid in Nederland zoveel als mogelijk te waarborgen. Vanaf 1 oktober 2020 tot 1 juli 2021 kunnen werkgevers en ondernemers aanspraak maken op de derde versie van de NOW. Het belangrijkste wat je moet weten over het het derde steunpakket van de overheid is dat deze:
- geldt van 1 oktober 2020 tot 1 juli 2021, oftewel het laatste kwartaal van 2020 en de eerste twee kwartalen van 2021 (in totaal dus drie tijdvakken van 3 maanden).
- geldt voor ondernemers die een minimaal omzetverlies van 20% in kwartaal 4 en 30% in het eerste en tweede kwartaal van 2021.
- De vergoeding geleidelijk wordt afgebouwd van 80%, naar 70% en tot slot naar 60%.
- De loonsom mag onder omstandigheden tijdens deze periode dalen met 10%, 15% en 20%. Dit zal niet ten koste gaan van de tegemoetkoming.
Hoe kan je NOW aanvragen?
De NOW vraag je aan bij het UWV. Het is verstandig om daarvoor een specialist (jurist) in te schakelen. In deze tijden van crisis is het namelijk belangrijk dat ondernemers zich zo veel mogelijk kunnen blijven richten op het uitvoeren van de werkzaamheden en uitrollen van de plannen die geld in het laatje brengen.